Dawno mnie tutaj nie było. Majówki, wyjazdy, praca, szkoła. Wszystko na raz. Jednak jestem i wracam z potężnym materiałem dotyczącym aranżacji kuchni. Miłej lektury :)
Kuchnia to nie tylko pyszne i aromatyczne jedzenie.
Kuchnia jako pomieszczenie jest takim miejscem w domu, które zawsze dobrze się
kojarzy. Jest miejscem ciepłym, pachnącym, przepełnionym przyjazną atmosferą.
Niezależnie od tego w jakim stylu urządzimy naszą kuchnię musi ona spełniać jeden podstawowy warunek. FUNKCJONALIZM.
Przy planowaniu
kuchni zawsze należy poświęcić dużo czasu na właściwe jej zaprojektowanie.
Przeróbki w tym pomieszczeniu są zwykle pracochłonne oraz kosztowne. Dlatego
zawsze warto dobrze przemyśleć aranżację tego miejsca, dokładnie zaplanować
rozkład urządzeń i przedyskutować swoje potrzeby z architektem. Jest to
pomieszczenie do pracy, w którym wbrew pozorom spędzamy dużo czasu w ciągu
dnia, więc zamiast męczyć się kilka (-naście) kolejnych lat warto wszystko od
samego początku dobrze przemyśleć.
ERGONOMIA. To słowo powinno zawsze przychodzić nam na myśl gdy myślimy o urządzaniu
kuchni. Kto z Was miał okazję pracować w NIEergonomiczej kuchni wie o czym
mówię. Niezależnie od naszych upodobań powinniśmy się stosować do kilku
podstawowych zasad ergonomii i przyznać rację naszemu architektowi.
1. Trójkąt roboczy
w kuchni
Podczas planowania kuchni warto pamiętać o złotej
zasadzie projektowania przestrzeni kuchennej, tzw. trójkącie roboczym.
Trójkąt roboczy obrazuje ustawienie trzech głównych elementów wyposażenia kuchni:
lodówki, zlewozmywaka i płyty kuchennej/ piekarnika, opartych na wierzchołkach
trójkąta.
·
między lodówką a zlewozmywakiem: 120-210 cm,
·
między zlewozmywakiem a kuchenką: 120-210 cm (ew. 90
cm w małych pomieszczeniach)
·
między lodówką a kuchenką: 120- 270 cm.
Układ ten pozwoli nam sprawniej i szybciej
przygotowywać posiłki: wyjmowanie produktów (lodówka), mycie (zlew),
przygotowywanie (blat roboczy) i wreszcie gotowanie (kuchenka i piekarnik).
2.
Duża kuchnia czy mała kuchnia?
Mała kuchnia wbrew pozorom to nic strasznego. Często
wystarczy dobrze zagospodarowana przestrzeń, aby swobodnie poruszać się po
pomieszczeniu. Gdy kuchnia jest duża często marnowana jest w niej przestrzeń – blaty
ustawione pod ścianami, a w środku? Parkiet taneczny ;) W takim wypadku nie
musimy trzymać się kurczowo książkowego blatu szerokości 60cm – przy dodaniu 10
cm blat stanie się bardziej funkcjonalny, zyskamy miejsce do pracy – a „droga”
z jednej strony kuchni na drugą stanie się krótsza.
3.
Wysokość blatów roboczych
Ten element ustalamy z kolei według własnych potrzeb. Przyjęło się, że blaty kuchenne powinny mieć wysokość około 85cm. Ale co właściwie znaczy to „około”. Wszystko zależy od wzrostu osoby, która będzie tę kuchnię użytkowała. Niskim osobom (150cm wzrostu) wygodnie będzie pracować przy blacie wysokości 80 cm, ale dla osoby wyższej (170cm wzrostu) potrzebny będzie blat
o wysokości 90 cm.
4.
Swoboda ruchów i komfort użytkowania.
Aby bez większego problemu poruszać się po kuchni
główne sprzęty (kuchenka, piekarnik, lodówka, zlew) należy sytuować w odstępach
od siebie, a także z dala od narożników. Szczególna uwagę należy zwrócić na
urządzenia z drzwiczkami – musza być usytuowane tak aby można je było łatwo
otwierać. Lodówka nie powinna być stawiana w kącie oraz na „trakcie
komunikacyjnym”. Wbrew pozorom to właśnie te drzwiczki są w kuchni otwierane
najczęściej. Przy lodówce powinniśmy zagospodarować choćby niewielki kawałek
blatu, aby móc układać na nim rzeczy wyciągane z lodówki i uniknąć biegania z
jedną rzeczą na drugi koniec kuchni. Należy także zwrócić uwagę na to w jakim
otoczeniu zostały umieszczone: kuchenka, piekarnik, opiekacz czy każde inne
urządzenie, w którym podgrzewamy jedzenie. Aby bezpiecznie korzystać z tego
typu sprzętów należy umieszczać je przy blacie czy stole, aby szybko odstawiać
na nie gorące naczynia.
KUCHNIA W CENTYMETRACH
85-90 cm to standardowa wysokość blatu kuchennego.
Jeśli chcemy dostosować blat do swojego wzrostu, możemy określić jego
optymalną wysokość. Gdy stoimy przy blacie z ugiętym ramieniem, odległość
między łokciem a blatem powinna wynosić 10-15cm.
110-120 cm to wysokość barku lub bufetu, przy którym będziemy stać lub siedzieć na hokerach (wysokich stołkach).
75 cm to standardowa wysokość stołu i niskiego blatu do prac siedzących. Warto ją dopasować do własnych upodobań – może wynosić 72 cm, ale 78 cm też może być wygodne.
90 cm to minimalna odległość między ciągami kuchennymi umożliwiająca swobodną pracę jednej osobie;
120 cm to odległość wystarczająca, aby dwie osoby mogły pracować, nie przeszkadzając sobie, i swobodnie się mijać.
50-60 cm to wysokość, na jakiej nad blatem roboczym powinny być zamontowane szafki wiszące.
30-40 cm to minimalna odległość między poszczególnymi urządzeniami (płyta grzewcza, zlew, lodówka) zainstalowanymi na blacie roboczym. Optymalne warunki pracy zapewnia natomiast zachowanie między nimi 60-centymetrowego odstępu.
Po kolejne porady odnośnie aranżacji zapraszam już
niebawem!
Samo urządzanie kuchni nie jest łatwym zadaniem, tym bardziej że musimy tam poustawiać dość dużo rzeczy. Tak samo jak urządzamy pokój nastolatka http://szansadzieciom.pl/pokoj-nastolatka-piec-zasad-urzadzania/ to trzeba trzymać się żelaznych zasad, aby wszystko się udało.
OdpowiedzUsuń.
OdpowiedzUsuńPrzydatne rzeczy są tu omówione, dobrze wiedzieć. Kuchnia powinna być według mnie funkcjonalna i odpowiednio wyposażona. Na przykład szklanki https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/szklanki wiadomo, różnego rodzaju są potrzebne. Ja już mam upatrzone, których nie mam u siebie.
OdpowiedzUsuńBardzo przydatne i cenne wskazówki. Dobry projekt to podstawa. Wiem, bo u nas też z takim trochę zeszło żeby wszystko idealnie dograć. Przy okazji to jeszcze się może was poradzę co do wyboru zlewozmywaka. Oglądałam na https://www.oleole.pl/zlewozmywaki.bhtml , to wiele ma tam dobre opinie. Na jaki najlepiej się zdecydować?
OdpowiedzUsuń.
OdpowiedzUsuńMyślę, że ideałów nie ma , ale oczywiście powinniśmy do nich dążyć. Kuchnia przede wszystkim musi być praktyczna i wśród sprzętów AGD koniecznie znaleźć musi się okap https://e-okapy.pl/ , który będzie odprowadzać nadmiar wilgoci i niechciane zapachy
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis, dzięki któremu można naprawdę funkcjonalnie urządzić swoje kuchenne wnętrze. To pomieszczenie jest jednym z ważniejszych w całym domu, więc trzeba się dobrze zastanowić, jaki układ całej przestrzeni będzie nam najbardziej odpowiadać.
OdpowiedzUsuńRewelacja. Wpis jest bardzo interesujący
OdpowiedzUsuńSama planuje na wiosnę remont i takie porady są naprawdę przydatne. Całkowicie zmienię swój projekt, który z założenia nie był funkcjonalny w przeciwieństwie do tego co widzę w tym wpisie. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńCiekawe zestawienie. Nigdy nie zastanawiałam się nad tym pod kątem ilości centymetrów itp. Akurat planuję remont kuchni, więc na pewno zastosuję się do tych wskazówek i rad, które wymieniłaś w tym wpisie. Pozdrawiam! :D
OdpowiedzUsuńFajnie jest tak sobie pooglądać różne przykłady aranżacji, ponieważ wówczas przychodzi do głowy więcej pomysłów na własne wnętrza. Jeśli chodzi o kuchnię to oglądałam również projekty tutaj https://projektowanie-wnetrz-online.pl/aranzacje/kuchnia . Są tak zróżnicowane, że wybór jest naprawdę trudny.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wszystko przedstawiłaś i teraz widzę jak mało wiem o aranżacji kuchni :D. Co prawda remont kuchni planuję na przyszły rok, ale ten blog sobie zapiszę i będę miała się na czym posiłkować na wiosnę :)
OdpowiedzUsuńMy niedawno właśnie rozglądaliśmy się za dobrą ofertą co do wyboru mieszkania i jednak bardzo nam pomogła agencja nieruchomości poznań. Mają świetne podejście do klientów
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie praktyczne wpisy. Odnośnie wielkości kuchni - mam małą i nie miałam problemu z wsadzeniem do niej wszystkiego. Jak miałam dużą to też miałam parkiet do tańczenia ;) i nie koniecznie więcej miejsca w szafkach
OdpowiedzUsuńJednak dobrze dobrane meble kuchenne to jednak podstawa. Ja ostatnio kupiłam bardzo ładne szafki do kuchni, które dodatkowo okazały się solidnie wykonane
OdpowiedzUsuńProwadzę własną działalność jeśli chodzi o budownictwo więc wiem jak bardzo ważny jest odpowiedni sprzęt jak i maszyny. Ostatnio nawet myślę o tym by wziąć coś porządnego w leasing i nawet mam na oku świetną ofertę
OdpowiedzUsuńW sumie na ten moment ja przede wszystkim skupiam się na tym aby właśnie mieć zawsze jak najlepsze materiały tapicerskie. Dziś już wiem, że właśnie w hurtowni tapicerskiej https://hurtownia-akces.pl/ zawsze znajdziemy to co jest nam potrzebne.
OdpowiedzUsuńW domu też dobrze sprawdziłaby się klimatyzacja, akurat te upalne dni, które niedługo się rozpoczną będą dla nas mniej uciążliwe
OdpowiedzUsuńWybór odpowiedniego stolarza może mieć ogromne znaczenie dla jakości i trwałości wykonanych mebli oraz innych elementów drewnianych w domu. Dla tych, którzy cenią sobie rzemiosło i precyzję, polecam sprawdzić ofertę na https://kacprzak-stolarz.pl/. Ta firma stolarska słynie z indywidualnego podejścia do każdego projektu, od projektowania po realizację. Korzystają z wysokiej jakości materiałów i nowoczesnych technologii, co gwarantuje zadowolenie nawet najbardziej wymagających klientów.
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie, ja dopiero jeszcze rozglądam się za dobrym projektantem wnętrz
OdpowiedzUsuń